nuffnang

Saturday, May 29, 2010

Belon Panas Alor Star, Kedah

update
 Kunjungan ke tapak festival belon panas pada mulanya tertanya-tanya dimanakah belon panasnya, rupa-rupanya acara belon panas bermula pada pukul 6.30petang, maka berjalan2 melawat booth jualan yang ada.Disini juga terdapat pertunjukkan-pertunjukkan lain seperti belon panas kawalan jauh, glider dan
layang-layang selain daripada tapak jualan dan pameran..

Kesukaran mencari parking merupakan perkara biasa bagi mereka yang mengunjungi festival ini. Tapi bernasib baik mendapat parking yang tidak jauh dari tapak festival ini , tak penat..la nak berjalan.

Belon panas kawalan jauh dipertontonkan kepada orang ramai.






orang ramai telah beratur panjang walaupun kaunter tiket belum dibuka hanya untuk membeli tiket untuk menaiki belon panas ini.Harapan untuk naik tidak kesampaian kerana jualan tiket yang terhad bagi setiap sessi penerbangan belon panas ini.

Sekitar gambaran pada waktu pelepasan belon panas ini, 












belon panas terbang tinggi di udara, yang menariknye ada belon panas yang x ada bakul, duduk mcm atas kerusi dengan kaki terkeluar, seram gak tengok.



sempat bermain-main di sawah padi.

Kemudahan yang terdapat di tapak festival ini sangat memuaskan seperti tandas, surau tapak jualan dan pameran yang luas.

ha..ha.. akibat x dpt tiket menaiki belon panas nie, bergambar pun jadila.
untuk maklumat lanjut berkenaan dengan festival belon panas ini boleh la klik disini







Saturday, May 22, 2010

Festival Belon Panas,Alor Star,Kedah

The Royal Kedah International Hot Air Balloon Festival 2010 akan diadakan di Taman Jubli Emas, Suka Menanti, Alor Star Kedah bermula 28hb Mei ini hingga 30 Mei.



Program ini disertai daripada negara-negara luar antaranya dari Jepun, Thailand Perancis, New Zealand, Belgium dan Malaysia.

Terdapat dua sessi bagi membolehkan pengunjung menaiki belon panas ini iaitu di sebelah pagi bermula pukul 6.30pagi hingga 9.00 pagi dan di sessi kedua disebelah petang bermula dari pukul 5.30ptg hingga 7.30 petang. Pengunjung yang ingin menaiki belon panas  selama 10 hingga 15 minit ini dikenakan bayaran sebanyak RM10.00.

Antara aktiviti lain ialah pameran dan jualan usahawan, go-kart, persembahan kebudayaan, payung terjun dan glider.

Macam best je, 'die-die must go'.

Untuk maklumat lanjut bolehlah klik disini.



Wednesday, May 12, 2010

Pameran Pelancongan Domestik Malaysia


Pameran Pelancongan Domestik Malaysia dianjurkan oleh
Majlis Pelancongan Kebangsaan Malaysia (NTCM).
Menawarkan pakej pelancongan tempatan pada harga hebat.
Berikut merupakan maklumat tentang pameran tersebut:

     Tempat : Pusat Dangangan Dunia Putra Kuala Lumpur.(PWTC)
     Tarikh:   14 hingga 16 Mei 2010
     Masa :   10.00 pagi hingga 8.00 malam

Tiada yuran masuk dikenakan.
Selain pameran terdapat juga pertandingan-pertandingan , sessi dialog peraduan dan cabutan bertuah




Untuk maklumat lanjut klik di SINI

Jom datang beramai-ramai.

Saturday, May 1, 2010

Bandar Dungun, Terengganu





Bandar Dungun dikatakan terkenal kerana aktiviti perlombongan pada masa dahulu, kini lebih dikenali sebagai Bandar Ikan Tenggiri kerana penangkapan ikan tenggiri yang banyak di daerah ini. Untuk maklumat lanjut berkenaan dengan bandar Dungun ini boleh la klik disini.

Untuk kesini, pengunjung boleh melalui lebuh raya pantai timur (LPT) ke Jabur jika dari Kuala Lumpur 
dan masuk ke jalan Jerangau-Jabur dan boleh juga boleh melalui jalan pantai Kuantan-Kuala Terengganu.

Ini antara pemandangan di pantai di bandar Dungun ini, Waktu ini angin bertiup kencang kerana hari macam nak hujan je.Tengok keadaan pantai ini, tidak sesuai untuk mandi kerana pantainya yang curam
  dan merbahaya. Tebingnya macam dah terhakis dek ombak.

pantai di tambak bagi mengelak hakisan dan amat sesuai bagi mereka yang minat memancing.

Selelah pusing- pusing di bandar Dungun ini, singgah jab kat pasar malam.
Banyak ngak makanan yang dijual disini , antaranya satay ikan ini,
ingat dulu masa kanak-kanak je dapat makan satay nie,
tak sangka ada jual plak kat sini.. Sedapppp.  

 Tak lengkap kalau tak beli keropok lekor untuk dibawa pulang.