nuffnang

Thursday, February 25, 2010

Pulau Perhentian, Besut ,Terengganu

Kunjungan kali ini mengimbau kembali kunjungan kali pertama pada 2006 yang lalu. Pada 2006, memempuhi perjalanan yang jauh menaiki bas dari Shah Alam melalui negeri Pahang dan Terengganu untuk sampai di jeti Kuala Besut. Kali ini perjalanan menjadi lebih singkat tetapi mencabar melalui lebuhraya Grik dari Bkt. Kayu Hitam ke Kuala Besut.

keadaan di Jeti Kuala Besut, Terengganu.

Selepas berehat bermalam di rumah kawan di Besut, kami bertolak ke pulau perhentian besar dengan menaiki speedboat. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 25 minit dengan laut pada hari itu agak tenang, sebaiki sahaja boat bergerak suasana di atas boat agak riuh dengan suara menjerit dan gelak-tawa, sampai kita pun rasa takut gak apabila ombak memukul bot.

Suasana sebelum berlepas, pemakaian jaket keselamatan dan pendaftaran diri dimestikan bagi setiap penumpang bot.

Tempat penginapan kami di watercolour resort, di pulau perhentian besar. Chalet yang terdapat disini ini sangat sesuai bagi mereka yang buget dalam percutian. Dengan kadar semalam serendah Rm60 sehingga RM130 . Kemudahan di dalam chalet ialah kipas angin ,bilik air dengan shower dan katil untuk 2 orang.

suasana petang di watercolour resorts


antara makanan yang disajikan di watercolour resort, secara keseluruhan makanan disini sangat memuaskan.


Aktiviti yang ditunggu-tunggu apabila sampai di pulau ini ialah snorkelling, sebanyak 2 trip snorkelling dengan setiap trip mengambil masa 2 jam setengah dengan 3 tempat yang berbeza-beza.

kerana tidak ada kamera yang boleh masuk air, tak boleh la ambil gambar batu karang dan hidupan di dalam laut ini, cuma gambar ikan dari atas aje la. Kami agak bertuah kerana dapat melihat kelibat penyu semasa melalukan snorkelling ini.



Aktiviti scuba turut terdapat disini.

antara aktiviti lain yang boleh dlakukan ialan seperti berkayak mengelilingi pulau,
jungle trekking dan aktiviti sukan pantai.

pemandangan pulau perhentian dari atas bukit.


7 comments:

Zamz said...

isk bila nak scuba diving nih..teringin plak nak gi sana

Zulaikha said...

Bestnya!

are-bue said...

best snorkelling nie, bleh tgok batu karang, kehidupan laut, klu bernasib baik bleh tgok penyu.

irfano said...

vov ... cantik nyer pemandangan ... bila la aku nak sampai ke pulau nih ..

storm said...

memang lama tak pergi ke pulau perhentian ni...rasanya ada lah kut dalam 10 tahun...tentu dah banyak perubahannya...salam rekreasi bro, nampaknya kita mempunyai hobi dan minat yg serupa...mungkin boleh berekreasi bersama dimasa akan datang

♥CiK YaNNa♥ said...

beshnyer jln2... we share same interest n hobby..

+akufobia+ said...

wow.kau da habis berapa masa pergi sini?

google6e3deb0a44a453d1.html

google6e3deb0a44a453d1.html